Domuz Gribi Hakkında

Domuz Gribi Hakkında

Domuz gribi nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri nelerdir?

Domuz gribi, normalde domuzlarda görülen A tipi grip virüsünün yol açtığı bir solunum hastalığı olarak biliniyor ve bu hastalık hızla yayılabiliyor. Domuz gribi domuzdan insana ve insandan insana bulaşabilir. Virüsü karşı insanın doğal bağışıklığı bulunmuyor.

Virüs nasıl Bulaşır?

Virüs genelde solunum yolu ile bulaşır. Domuz gribinin belirtileri insanlar da görülen grip belirtileri benzerdir. Bunlar:

  • Ateş,
  • Öksürük,
  • Boğaz Ağrısı
  • Yaygın vücut ağrısı,
  • Baş ağrısı,
  • Üşüme ve Yorgunluk.
gibi belirtiler içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.

Domuz gribi şüpheli bir kişi ile temastan sonra 7 gün içinde kendinizde yukarıda sıralanan hastalık belirtileri olduğunu hissederseniz hemen bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuz herhangi bir teste ya da tedaviye ihtiyacınız olup olmadığına karar verecektir.

Eğer hastalandıysanız veya hastalık belirtilerini gösteriyorsanız evde istirahat ediniz ve çevrenizdeki kişilerden de onlara bulaştırmamak için uzak durunuz.

Öksürük, hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüs ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu bölgelere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır.

ALINABİLECEK TEDBİRLER

Öksürürken ve hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendil ile kapatınız. Mendilini kullandıktan sonra çöpe atınız. Ellerinizi sık sık dezenfektanlı sabun ve suyla, özellikle öksürdükten veya hapşırdıktan sonra, yıkayınız. Su ve sabun olmadığı noktalarda, alkol bazlı el dezenfektanları da etkilidir.

Gözlerinize, burnunuza, ağzınıza dokunmaktan kaçınınız. Bu yolla virüslerin yayılmalarını engelleyebilirsiniz. Elle sıklıkla temas edilen yüzeyleri (tezgah üstleri, yazar kasalar, kapı topuzları, bankolar, telefonlar, asansör panelleri Vb.) iyice temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Bir araştırma virüslerin genel yüzeylerde 2-8 saat yaşayabildiğini ve insanı etkileyebildiğini göstermiştir.

Temizlik ve dezenfeksiyon sırasında eldiven kullanılmalıdır. Temizlik öncesi ve sonrasında, ayrıca depo, hazırlık ve servis alanları arasında gidip gelirken eldivenler değiştirilmeli ve eller yıkanmalıdır.

Giysiler sofra örtüleri, paspaslar, havlular ve diğer çalışma benzerleri günlük olarak yıkanması gerekir. Toplama ve taşıma için tek bir kapalı çamaşır torbası kullanın.

Dezenfeksiyon salgın hastalıklarla savaşmak için patojen mikropların yok edilmesidir. Dezenfeksiyon sterilizasyon demek değildir. Sterilizasyon korunmaya çalışılan ürüne bulaşabilecek patojen olan ya da olmayan tüm mikro organizmaların yok edilmesidir. Sağlıklı olduğu halde mikrop taşıyanların çoklu ve bulaşıcı hastalıkların belirsiz biçimlerinin sıklığı nedeni ile dezenfeksiyonun etkisi kısıtlıdır.

Dezenfeksiyon ya hastalık sırasında ya da hastalık sonrasında uygulanır. Yalnız hastaya, onun dokunduğu nesnelere, çamaşırına, tükürdüğüne, dışkısına değil, onu tedavi eden personele ziyaret eden kişilere, yattığı odaya, eşyaya, duvarlara ve döşemeye de uygulanır. Kapalı yerlerin dezenfeksiyonu ya buharla yada Püskürtülebilecek anti septik eriyikle, buharla yada kuru ısı ile çalışan dezenfektan gazlarla yapılır. Bildirilmesi zorunlu hastalıklarda (Tularemi, Besin zehirlenmeleri, ve Tetanoz dışında) Dezenfeksiyon zorunludur.

İrtibat Numalarımız

GEZER İlaçlama Çevre ve Halk Sağlığı Hizmetleri Ltd. Şti olarak tüm kapalı ve açık alanların DEZENFEKSİYONU konusunda hizmet vermekteyiz. Domuz gribine ivme kazandıran bölgeleri dezenfekte edip, virüsten arındırmamız için, 0312 334 84 74 ve 0506 682 81 77 numaralı telefonlardan bizimle irtibata geçebilirsiniz.

+
Size nasıl yardımcı olabiliriz?